WeneWiOL ja retken ympäristö

Hei kaikki retkeilijät!

Wene-Wiol liikkuu luonnon helmassa jokamiehen oikeuksista nauttien ja ympäristöä kunnioittaen. Jokaisen retkeläisen vastuulla on huolehtia siitä, ettei maastoon jää muuta merkkiä kuin tallautuneet heinät. Tämä teksti kertoo uusille ja muistuttaa vanhoja ympäristöasioihin liittyvistä käytännöistä kirkkovenekiertueellamme. Muista, että pienistä pisaroista kasvaa vuolas virta.

1. Kiinteät jätteet

Kuoro tuottaa melkoisen vuoren jätettä viikon aikana. Retkiolosuhteissa syntyvä jäte eroaa koostumukseltaan hieman opiskelijakämpän tuotteista, mutta kummassakin syntyy tiettyjä jakeita niin paljon, että ne kannattaa kerätä erikseen. WW-jätteet kerätään kolmeen pussiin: biojäte, metalli ja sekajäte.

1.1. Biojäte

Biojätettä eli esimerkiksi vihannesten kuoria, kahvinporoja ja ruuantähteitä syntyy keittiössä. Se kerätään Bioska-pusseihin ja pyritään loppusijoittamaan paikan päällä. Mikäli yöpymispaikalla on rakennettu riuku, on biojäte kätevä haudata samaan kuoppaan. Lounaspaikalla voidaan etsiä kivenkolo tai turpeenalus, jonne pussin voi piilottaa.

1.2. Metalli

Metallijätettä ovat säilyketölkit, pantittomat juomatölkit ja kruunukorkit. Metalli kerätään jätesäkkiin tai -pussiin, jonka väri ei ole musta (väri selviää kun kauppareissu on tehty ;-). Muista "tunnustaa syntisi" eli merkitä päiviöön kuluttamasi juomat ennen kuin tyhjennät kruunukorkit taskuistasi metallijätepussiin.

Metallijätteestä hankkiudutaan eroon konserttipaikoilla, mikäli niissä on metallinkeräyspisteitä. Sopiva sijoituspaikka on myös ympäristötietoisen konserttikävijän auton takakontti, josta metalli jatkaa matkaansa oikeaan osoitteeseen ;-)

Mikäli juomia hankitaan pantillisissa tölkeissä ne kerätään tietysti erikseen.

1.3. Sekajäte

Sekajätteeseen laitetaan siis kaikki jäte mikä ei kelpaa edellä mainittuihin. Keräysastiana toimivat mustat1 jätesäkit. Roskis kulkee jonkin veneen keulassa melko päällä, jotta se on löydettävissä helposti lounastauolla. Täysistä säkeistä hankkiudutaan eroon konserttipaikoilla, joiden vierasvenesatamista on yleensä helppoa löytää jätepiste.

Poltettavaa paperiroskaa ei kannata kerätä erikseen kun meillä ei tällä kertaa ole telttasaunaakaan. Mikäli nuotiopuuhiin päästään niin roskiksesta voi ronkkia puuropaketit sytykkeeksi.

2. Tiskivedet

Itse tiskaamista tuskin tarvitsee tässä ohjeistaa, joten keittiöhenkilökunta voi tehdä sen retkellä jos on tarpeen ;-) Astioita ei tiskata suoraan järvessä vaan vadissa. Tiskivedet imeytetään maahan siten, että mitään puuroklimppejä tai makaroneja ei jää näkyviin. Varvikko imee vedet hyvin ja sattumat häviävät sinne eivätkä aiheuta esteettistä haittaa omalle porukalle, eikä seuraaville maastossa retkeilijöille.

Patatiskissä samaa saippuavettä voi käyttää kattilasta toiseen ja lopuksi kaataa maahan.

2.1. Method Solin

Lexan suosittelema "method Solin" maineikkaan WW-laulajan Otto Solinin mukaan. Tämä menetelmä sopii paremmin henk. koht. astioiden puhdistukseen, patatiskissä on parempi käyttää Marian neuvomaa menetelmää.

  1. Syödään lautanen tyhjäksi, nuollaan ruokailuvälineet
  2. Huuhdotaan lautanen ja ruokailuvälineet rantavedessä
  3. Otetaan rantahiekkaa ja kiillotetaan lautanen puhtaaksi hiekan ja veden avulla
  4. Bonuksena ihanan savuinen Carbonara-aromi seuraavan aamun puurossa!

terv. nimim. "ei pisaraakaan Fairya koko retkellä"

3. Peseytyminen

Kuten tiskivesissä, ei saippuaa lutrata suoraan järveen, vaan imeytetään metsän kasvien ravinteiksi. Varusteissa on vati ja kauha peseytymistä varten, joten homma toimii maalla kuin olisit saunassa. (Siltä varalta, että joukossamme on suihkuun tottuneita kaupunkilaisia, joille vatipeseytyminen on täysi mysteeri, tässä lyhyesti esimerkki: Aseta vesivati kannon tai kiven päälle. Työnnä pääsi vatiin, mikäli hiukset eivät ole jo uinnista märät. Levitä shampoo ja saippuoi muut strategiset paikat. Työnnä pää vatiin ja huuhtele. Ota kauha ja huuhtele strategiset paikat. Tässä vaiheessa olet jo sen verran vähäsaippuainen, jotta voit mennä uimaan. Mikäli et halua uida (tai seuraava peseytyjä ei hengitä niskaan ja haluat olla erityisen ympäristöystävällinen), ota toinen vadillinen vettä ja huuhtele itsesi.)


Maria Heiskanen 14.7.2004

  1. Väri voi olla muu kuin musta, etteivät sekoitu retkivarusteiden suojana oleviin mustiin jätesäkkeihin. Tai sitten ne on merkitty jollain selkeällä teippauksella. (1)

WeneWiOL: Toiminta/Ympäristö (last edited 2009-11-03 11:53:26 by localhost)